Od Turopolja do Srijema

Od Turopolja do Srijema

Folklorni ansambl Šiljakovina u nedjelju, 2. lipnja putuje u Vukovarsko-srijemsku županiju, u naselje Bokšić koje se nalazi u sastavu općine Tompojevci. Zašto baš Bokšić? U četrdesetim godinama prošlog stoljeća tamo su se doselili ljudi koji su došli s područja Turopolja i Vukomeričkih gorica. Oni nisu zaboravili otkud su došli, ali kako sjećanja vremenom ipak pomalo blijede ne sjećaju se više dobro svojih pjesama, plesova i običaja, a izgubio se i njihov zavičajni govor.

Skupina A našeg ansambla dolazi da im pomogne osvježiti sjećanja i da im onako kako najbolje znamo pokažemo naše običaje, pjesme i plesove. Budemo im pokazali Jurjevske običaje, žetvu, vinogradarske običaje, Božić i Štefanje. Uz te običaje imali budu priliku vidjeti i različite tipove nošnji.

Nestrpljivo očekujemo vidjeti i ono što će oni pokazati, a to su zapisi i stare slike koje ih sjećaju na njihov stari kraj. Tko zna, možda ćemo tamo i mi otkriti djelić svoje prošlosti.

Domovinski rat

Bokšić je za vrijeme Domovinskog rata bio okupiran, a stanovnici su pljačkani i zlostavljani sve do 16. ožujka 1992. kada su protjerani. Srpski teritorijalci su istjerali stanovnike iz kuća te ih prevezli autobusima do okupiranog Lipovca, a zatim natjerali da preko minskih polja dođu do slobodnog teritorija. U koloni je bilo oko 150 ljudi, među kojima je bilo osmero nepokretnih, jedna trudnica, djeca i starci. Hodali su satima dok ih nisu vidjeli vojnici 131. Županjske brigade. Bokšićani su sa sobom ponijeli samo ono što su mogli nositi u rukama.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u naselju živi 126 osoba.

Izvor: Wikipedia